На головну Карта сайту Написати нам   Перейти до авторизаціїАвторизацiя
Українська Англійська
Новини /
01.12.2021
Привітання з Днем працівників прокуратури України

 

    1 грудня - дата, яку ми з вами називаємо Днем працівників прокуратури України. Свято, яке було встановлено Указом Президента України «Ураховуючи визначну роль органів прокуратури України у зміцненні законності, захисті прав людини і громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу розбудови України як правової держави…»

 

    Дехто також називає цю дату 30-річчям створення органів прокуратури України.

 

    Кожен з нас може по-різному як називати, так і сприймати цю дату, і кожен з нас має право на свій погляд щодо того, як оцінити шлях, який пройшли органи прокуратури України з часу проголошення Акту незалежності України і прийнятого 5 листопада 1991 року Закону «Про прокуратуру».

 

    Свого часу ми вели багато дискусій щодо дати заснування прокуратури України. Було це за часів козацтва, Української Народної Республіки, УРСР або 1991 року? При цьому ми твердо знали, що є Закон «Про прокуратуру», який ми повинні неухильно виконувати. Ми обирали свою професію відповідно до тих принципів, які були закладені в цьому Законі. Але країна, в якій ми жили, змінювалась, і ці зміни, нажаль, не були на краще. Люди, які приходили до влади і вважали себе уособленням держави, не мали на меті зробити цю державу кращою, сильнішою, багатшою. Всі ці якості вони приміряли тільки на себе і своїх близьких та друзів. Для кожних новобраних та новопризначених можновладців, на їхню думку, відкривалися майже необмежені можливості для грабування країни та збагачення. Майже необмежені тому, що продовжували функціонувати державні правоохоронні та контролюючі органи, тому, що працювали тисячі працівників прокуратури, які керувались у своїй діяльності Законом «Про прокуратуру», і які своєю сумлінною роботою обмежували можливість безкарно красти.

 

    Прямо ліквідувати прокуратуру як державний орган, можливо, не вистачило духу ( хоча така практика вже була в деяких державах). Почалося безсистемне, хаотичне перетворення прокуратури на орган, який, як мінімум, не буде заважати пограбуванню держави та незаконному збагаченню, а як максимум, буде сприяти цьому. Це перетворення здійснювалось різними способами – зміни у законодавстві, так звані, реформування, дискредитація за допомогою ЗМІ і т. ін. Протягом останнього десятиліття міняли закони, обмежуючи права прокурорів. Під виглядом люстрації, а потім під гаслом реформаторства звільняли тисячі працівників прокуратури. Призначали генеральних прокурорів без фахової освіти, не маючих досвіду, на 100% своїх. Ліквідували як непотріб систему підготовки прокурорів. Шляхом розпуску та дострокового припинення повноважень знищили саму ідею прокурорського самоврядування.

 

    Одними з головних критеріїв під час прийняття на роботу в органи прокуратури стали відсутність фахового досвіду, а також згадок в мережі Інтернет. Мета досягнута – прокуратура перманентно реформується, на 100% свої Генеральні прокурори змінюються на 150% своїх Генеральних прокурорів – поле для необмеженого пограбування розчищене. У свідомості людей закладено – ви живете бідно і погано не тому, що ми розкрадаємо, а тому, що погані прокурори не працюють.

 

    І ось на календарі 1 грудня – День працівників прокуратури України. Начебто святковий день, але чиє це свято? І взагалі, чи свято це?!

 

    Свято для тих, кого незаконно викинули з роботи та позбавили пенсій? Свято для тих, хто роками судиться, намагаючись поновити порушені права? Свято для тих, чиї біографії спаплюжені в ЗМІ вигаданими історіями? Свято для тих, хто чекає чергової реформи, а з нею нових тестувань і співбесід? А можливо, це свято для тих, хто може з полегшенням сказати: «Державного органу, який заважав нам безкарно красти, більше немає, є тільки табличка та й та з новою назвою і новою емблемою. Нехай думають, що вони незалежні, а поки ми будемо вирішувати, як і коли їх звільняти, як і коли платити їхні зарплати і пенсії, і найголовніше – що, коли і як їм робити».

 

    Не складаються слова у поздоровлення тим, хто отримав перемогу над законністю, справедливістю і тисячами людей, які цю законність і справедливість відстоювали.

 

    У той самий час хочеться побажати всім, хто працював, працює та мріє працювати прокурором міцного здоров’я і віри в те, що справедливість і закон мають і повинні перемагати.

 

Президент УАП,

Олександр Шинальський

 

 

 


Урочисті заходи з нагоди Дня працівників прокуратури

 

 

  30 грудня 2021 року в Українському домі, м. Київ, відбулись урочисті заходи з нагоди Дня працівників прокуратури України. Заходи були організовані Союзом юристів України, Українською асоціацією прокурорів, Спілкою ветеранів та пенсіонерів органів прокуратури, Асоціацією слідчих України. В заходах прийняли участь члени Української асоціації прокурорів.

 


Перейти до розділу
Новини Асоціації
ЗМІ про органи прокуратури
Вітання
2008 - 2024 Українська асоцiацiя прокурорiв. Усi права захищено.