На головну Карта сайту Написати нам   Перейти до авторизаціїАвторизацiя
Українська Англійська
Дiяльнiсть /
 
12.04.2006
 
Готується кодекс професійної етики прокурорів
 

Сьогодні у колах політиків, юристів та й загалом активного обговорюється питання про необхідність удосконалення системи та функцій прокуратури, її реформування з метою у приведення завдань та повноважень у відповідність до загальновизнаних міжнародних стандатів.

 

Така перебудова прокуратури є не лише нагальною потребою, але зобов’язанням нашої держави, взятим при вступі до Ради Європи.

 
Зокрема, Рекомендації Парламентської Асамблеї Ради Європи від 26 вересня 1995 року № 190 (1995) щодо вступу України зазначалось, що ...роль та функції Генеральної прокуратури будуть змінені (особливо щодо здійснення загального контролю за додержанням законності) шляхом перетворення цього інституту в орган, який відповідатиме принципам Ради Європи...
 
Зміна повноважень передбачена і Конституцією України, однак до цього часу прокуратура у нашій державі продовжує виконувати ряд функцій, які були притаманні цій установі за радянських часів і не визнаються властивими для прокуратури у демократичних державах.
 
Безумовно, реформування прокуратури за таких обставин є не чиїмось суб’єктивним бажанням, а потребою дня.
 
Українська асоціація прокурорів, як професійна громадська організація працівників, які частину свого життя присвятили роботі у цій установі, не може стояти осторонь від цього процесу.
 
Водночас, Асоціація хотіла б привернути увагу законодавців та юристів-практиків до того, щоб у рамках зміни функцій та повноважень прокурорської системи не забули про морально-етичний аспект.
 
На наш погляд, ця невід'ємна складова професійної підготовки та діяльності прокурорів не повинна залишатися на останньому плані. Адже високі моральні якості та зразкова поведінка є обов’язковою умовою належного виконання прокурорами своїх обов'язків.
 
У цьому зв'язку від імені Асоціації хочу запропонувати її членам та всім юристам взяти участь у обговоренні такого важливого питання, як підготовка Кодексу професійної етики прокурорів.
 
Запрошуючи до обговорення цієї теми, пропоную до Вашої уваги ряд документів ООН, Ради Європи та інших міжнародних організацій, у яких висвітлюються ці питання.
 
Будемо вдячні за висловлення Ваших точок зору з цього приводу та готові обговорити позиції всіх зацікавлених осіб на цьому сайті.
 
 
 
 
З повагою
Олександр Шинальський
Президент Української
Асоціації Прокурорів

 

12 квiтня 2006
 

 


 

Перейти до розділу

2008 - 2024 Українська асоцiацiя прокурорiв. Усi права захищено.